Almanya Hangi Nüfus Kayıt Örneklerini Nasıl Kullanır?

Almanya Hangi Nüfus Kayıt Örneklerini Nasıl Kullanır?

1-) Türk Nüfus Kayıt Örnekleri 

En önemli Türk nüfus kayıt örnekleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Uluslararası Doğum Kayıt Örneği – Formül A
  • Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği – Formül B
  • Uluslararası Ölüm Kayıt Örneği – Formül C
  • Nüfus Kayıt Örneği
  • Aile Cüzdanı 

Önemli Bilgi 1

Yukarıda sıralanan ilk üç belge, 08.09.1976 tarihli Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyonu´nun Çok Dilde Nüfus Kayıt Örnekleri Verilmesine İlişkin Sözleşmesi temelinde düzenlenen belgelerdir ve Almanya´da tercümesiz ve Apostil Tasdik Şerhi de olmaksızın geçerlidir. Hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Almanya Federal Cumhuriyeti anılan sözleşmeye taraftır.

Önemli Bilgi 2

  1. Belge: Nüfus Kayıt Örneklerinin ise Almanya´da tanınması için yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve Apostil Tasdiki (bkz. aşağıda) yapılmış olması gerekir.

Önemli Bilgi 3

  1. Belge: 1984´ten beri Türkiye için 13.09.1974 tarihli Ahvali Şahsiye Komisyonu Sözleşmesi geçerlidir. Buna göre nikah memuru tarafından hemen nikahtan sonra evliliğin belgelenmesi amacıyla Aile Cüzdanı verilmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti bu sözleşmeyi henüz imzalamamıştır, bu nedenle Aile Cüzdanının Almanya´da tanınması için yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve Apostil Tasdiki (bkz. aşağıda) yapılmış olması gerekir.

2- Nüfus Kayıt Örneklerinin Temini 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre yurt dışında yaşayan Türkler veya Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçmiş olanlar, bulundukları ülkedeki Türkiye´nin dış temsilciliği aracılığı ile şahsen nüfus kayıt örneklerini temin etmelidirler. Almanya´nın dış temsilciliklerine kişisel verilerin gizliliği nedeniyle nüfus kayıt örneği veya Türk vatandaşlarının nüfus olaylarına dair herhangi bir bilgi verilmemektedir.

İhtiyaç duyulan nüfus kayıt örneği Türkiye´de herhangi bir nüfus müdürlüğünden alınabilmekte. Nüfus müdürlüklerince aşağıda sıralanan kişilerin başvuruda bulunmaları halinde belge düzenlenmektedir:

 

  • Kişinin kendisi
  • Eşi
  • Velisi
  • Vasisi
  • Çocukları, torunları veya anne-babası, büyük anne-babası
  • Vekalet sahibi temsilcisi (örn. Türk avukatlar)

(İlgili mevzuat: 25.04.2006 tarihli 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu´nun 44. maddesinin 1/g fıkrası.)

3- Türk Mahkeme Kararlarının Temini

Türkiye´deki herhangi bir mahkeme kararının Almanya´nın dış temsilcilikleri tarafından temin edilmesi mümkün değildir. İlgili kişinin bizzat kendisi veya Türkiye´de vekalet verdiği bir kişi tarafından (örn. avukatı) temin edilir. Almanya´daki bir yargılama süreci ile ilgili ihtiyaç duyulan Türkiye´deki mahkeme kararına Alman adli makamlarının adli yardımlaşma talebi vasıtasıyla ulaşılması mümkün olabilmektedir. Bu hususta ayrıntılı bilgiye davanın görülmekte olduğu mahkemeden ulaşabilirsiniz.

4- Türkiye´de Apostil Tasdik Şerhinin Temini

Türkiye´den aldığınız ve Alman makamlara ibraz edeceğiniz resmi belgelere (istisnalar için bkz. aşağıda) Apostil Tasdik Şerhi (bu tasdik şerhi büyükçe bir kaşe formatındadır) uygulanması gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında 29.09.1985´ten beri yürürlükte olan „Yabancı Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Hakkında Lahey Sözleşmesi“ bu uygulamanın hukuki zeminini oluşturmaktadır.

Apostil için yetkili Türk makamından bu tasdik şerhini temin edebilirsiniz.

Sözleşme kapsamında resmi belge olarak kabul edilen belgeler şunlardır:

  • Mahkeme veya adli makam evrakı,
  • idari makam evrakı ve
  • noter belgeleri (noter onaylı imza, tercüme ve fotokopi tasdikleri de dahil).

Belgenin doğruluğunu tasdik eden anılan sözleşmeye uygun Apostil Tasdik Şerhi Türkiye´de aşağıdaki makamlar tarafından verilir:

İdari makam evrakı ve noterden alınan belgeler için

Belgenin düzenlendiği yerdeki kaymakamlık veya bazı durumlarda valilikten Apostil alınır.

İletişim ve detaylı bilgi için : Dünya Emeklilik Merkezi 'ne ulaşabilirsiniz


Almanya'dan emekli maaşı, minijob, otomatik bilgi paylaşımı, Almanya anne emekliliği, grundrente, çocuk parasi, emeklilik, 65yaş, sosyal güvenlik, Almanya emeklilere zam, Almanya emekli maaşı, annelik maaşı,  Dünya EMEKLİLİK MERKEZİ, kesin dönüş, Almanya'dan anne emekliliği, Almanya'da emekli maaşları, Almanya'da kısmen çalışma hakkı, Almanya'da emeklilik yaşı, dünya emeklilik merkezi, bursa,kocaeli, otomatik bilgi paylaşımı, grundrente almanya maaşlarına zam,emekli maaş zamları, almanyada yeni yılda emekli maaşlarına zam,emekli maaşı ne kadar,emekli maaşına zam, yurtdışı emekliliği, Almanya emekli maaşı, Almanya da emekli maaşı ne kadar, yurtdışı yaşam belgesi,Almanya'dan emekli olmanın şartları nelerdir, Almanya'da asgari ücret, Almanya'da emekli maaşlarına gelecek yıl zam, minijob,Almanya emekli maaşları artacak, Almanya emekli maaşı başvurusu, emekli maaşına zam Almanya'da ne kadar, yaşam belgesi, anne emekliliği, emekli maaşına ne kadar zam yapılacak, yurtdışı emeklilik, Almanya'da yeni uygulama, grundrente, Almanya'dan emekli maaşına zam

Paylaşım: